Въвеждат нов проект в бургаските училища от есента -  Първокласно начало

...
Въвеждат нов проект в бургаските училища от есента -  Първокласно начало
Коментари Харесай

Роботи ще обучават децата в бургаските училища

Въвеждат нов план в бургаските учебни заведения от есента -   " Първокласно начало ++ ". Проектът този път е ориентиран в посока на развиване на умения в учениците от 3 и 4 клас в региона на по-високата цифрова подготвеност и по-добрата екипна работа. Това заяви кметът на Бургас Димитър Николов.

За задачата ще бъдат оборудвани всички бургаски учебни заведения с комплекти от образователни роботи, които са подобаващи за програмиране посредством цветни кодове и блоково програмиране. 

Ще бъдат закупени комплекти роботи за 32 учебни заведения, като всеки учебен комплект ще съдържа по 12 образователни робота.

Роботите ще бъдат два вида  - Ozobot Bit+ и RVR Robot.

Ozobot Bit+ е един от най-малките роботи в света с диаметър от 2,54 см. Той намира приложение във всички равнища на просветителната система за образуване на умения при учениците за шифроване и насърчаване на креативно и логическо мислене. Този робот дава опция за програмиране без компютър, посредством начертаване на цветни кодове върху хартия и опция за ръководство посредством блоково програмиране. Той е екипиран с оптични датчици за следване на линия и цветни кодове и LED.

RVR Robot ще бъде дооборудван с спомагателен комплект от платка Micro:bit и електронни съставни елементи, тъй че с него учениците да могат да основават инженерни планове като системи за проучване на мокрота на почвата, температура и други

RVR Robot е многофункционален робот с редица преимущества, като свързване с телефон, таблет или компютър към програмируема среда, опция за програмиране в разнообразни програмни среди и на разнообразни образователни равнища: за начинаещи – Sphero Edu – Draw & Drive, Blocks или JavaScript и за напреднали- Public Sphero SDK, с цел да програмират с Python. Той може да се употребява върху всевъзможни повърхности, защото е с вградени датчици - пъстър датчик, датчик за светлина, IR, акселерометър и жироскоп.

За да се употребява оптималния потенциал на двата вида образователни роботи, ще бъде създадено профилирано просветително наличие за консолидираното им в образователния развой /редовни часове и занимания по интереси/, а за учителите ще бъде проведено образование за работа с тях.

Въвеждането на образователните роботи в образованието на учениците от 3 и 4 клас ще докара до образуване на цифрови компетентности, на математически и езикови компетентности, осъществяване на междупредметни връзки и насърчаване на екипни умения.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР